در صورتی که قصد خرید یکی از ورقهای رنگی یا گالوانیزه را داشته باشید شاید این سوال برای شما پیش بیاید که این دو محصول چه تفاوتهایی با یکدیگر دارند؟ در این نوشته تصمیم داریم به بررسی تفاوت ورق گالوانیزه و ورق رنگی بپردازیم تا بهترین خرید را تجربه کنید.
ورقهای گالوانیزه و ورقهای رنگی چه تفاوتی با یکدیگر دارند؟
ورق گالوانیزه از یک ورق پایه (معمولا ورق روغنی) تولید میشود که در دو سمت آن لایه محافظتی از جنس روی (Zinc) وجود دارد. پوشش گالوانیزه از ورق فولادی در برابر خوردگی و زنگزدگی محافظت میکند تا طول عمر و دوام آن افزایش پیدا کند. برای آشنایی کامل با ماهیت این ورق می توانید پست های ورق گالوانیزه چیست و روش های تولید ورق گالوانیزه را مطالعه کنید.
در صورتی که ورق گالوانیزه رنگ آمیزی شده و با لایهای از رنگ الکترواستاتیک پوششدهی شود، ورق رنگی تولید خواهد شد؛ با این حساب میتوان گفت ورق رنگی همان ورق گالوانیزه است با این تفاوت که یک لایه رنگ اضافه تر به پوشش آن اضافه شده است. البته همین تفاوت باعث می شود ورق رنگی در کاربردهایی که زیبایی ظاهری در آن ها اهمیت دارد نقش پررنگی داشته باشد؛ کاربردهایی مانند تولید سقف شیروانی در طرح های متنوعی مانند ژنوا، دامپا، سینوسی ذوزنقه ای و…
درست است که ورق رنگی و گالوانیزه شباهتهایی با یکدیگر دارند و در برخی از کاربردها جایگزین یکدیگر می شوند اما بسیاری از مشخصات و کاربردهای آنها نیز متفاوت از هم است. در ادامه تفاوت این دو ورق را از زوایای مختلف از جمله کاربرد، روش تولید، قیمت و میزان محبوبیت بررسی خواهیم کرد.
تفاوت ورق گالوانیزه و رنگی از نظر روش تولید
برای تولید ورق گالوانیزه ابتدا ورق روغنی را تهیه کرده و سپس آن را اسیدشویی و چربیزدایی میکنند؛ با این کار سطح ورق کاملا تمیز شده و برای عملیات گالوانیزه کردن آماده میشود. عملیات گالوانیزاسیون در مقیاس صنعتی به دو روش انجام میگیرد که عبارتند از:
- گالوانیزه گرم: در این روش برای تولید ورق گالوانیزه ورقهای پایه را در داخل حمامی از فلز روی با دمای 450 درجه سانتیگراد فرو میبرند. با این کار همه بخشهای ورق با فلز روی (زینک) پیوند متالورژیکی ایجاد میکند و سراسر آن پوشانده میشود. از آنجایی که این روش هزینه کمتری دارد معمولا برای تولید ورق گالوانیزه از آن استفاده میکنند.
- گالوانیزه سرد: این روش که با نام آبکاری نیز شناخته میشود یک روش دقیق برای پوششدهی ورقها است. فرایند تولید به روش سرد با قرار دادن ورق در محلول الکترولیتی آغاز میشود. در این محلول یونهای فلز زینک قرار دارند که با اعمال جریان الکتریکی به سطح ورق جذب میشوند و با فولاد پایه پیوند شیمیایی به وجود میآورند.
در لحظه رصد کنید:
قیمت روز ورق گالوانیزه
تولید ورقهای رنگی از یک مرحله بعد آغاز می شود؛ به این صورت که یک پوشش رنگی از طریق انجام پروسه الکترواستاتیک بر روی ورق گالوانیزه قرار میگیرد. این لایه در کنار زیبا کردن ورق باعث افزایش مقاومت آن در برابر خوردگی و زنگزدگی نیز میشود. رنگی که برای تولید این ورقها استفاده میشود انواع مختلفی دارد که از جمله آنها میتوان به پلی استر، پلی وینیل کلراید، پلی اورتان و اپوکسی اشاره کرد.
دقت داشته باشید ورقهای فولادی تنها در صورتی قابلیت رنگکاری دارند که به صورت گالوانیزه باشند؛ به همین دلیل برای تولید ورقهای رنگی از ورقهای گالوانیزه استفاده میکنند.
در لحظه رصد کنید:
قیمت روز ورق رنگی فولادی
تفاوت ورق گالوانیزه و رنگی از نظر شکل ظاهری
ورقهای گالوانیزه دارای ظاهری نقرهای رنگ و حاوی گل یا اسپنگل (Spangle) هستند. اسپنگلها شبیه به دانههای کریستال هستند که در اثر انجماد فلز زینک همراه با ناخالصی ها بر روی ورق ایجاد میشوند. هر چقدر گلهای سطح ورق کمتر و ریزتر باشد رنگپذیری و مقاومت ورق افزایش پیدا میکند.
ورق های رنگی در طیف های رنگی گسترده تولید می شوند و دارای ظاهری یکرنگ و یکدست هستند. علت تنوع رنگ در این ورقها به این خاطر است که معمولا در موارد تزییناتی و زمانهایی که ظاهر پروژه اهمیت دارد استفاده میشوند. مانند تولید ورق های سقف شیروانی در طرح های شادولاین ذوزنقه ای، شادولاین سینوسی و…
تفاوت ورق گالوانیزه و رنگی از نظر کاربرد
در مواردی می توان ورق رنگی و گالوانیزه را به جای یکدیگر به کار گرفت. به عنوان مثال در تولید انواع ورق کرکره هم می توان ورق گالوانیزه را فرم دهی کرد و هم ورق های رنگی فولادی را. اما به طور معمول می توان گفت که ورقهای گالوانیزه اغلب در کاربردهای صنعتی و ساختمان سازی مورد استفاده قرار می گیرند؛ از جمله کاربردهای مهم این ورق میتوان به ساخت بدنه خودرو، ساخت مخازن،تولید لوازم خانگی و ساخت تابلوهای تبلیغاتی اشاره کرد.
اما ورقهای رنگی در مواردی به کار می روند که جنبه زیبایی شناسی ورق به اندازه مقاومت آن به آب و رطوبت اهمیت داشته باشد؛ ساخت بدنه لوازم خانگی، سقف شیروانی، سقف آلاچیق و سقف پارکینگ برخی از کاربردهای ورق گالوانیزه رنگی هستند. همچنین در نمای ساختمانها و سایر سازهها نیز از این نوع از ورق استفاده می شود.
تفاوت ورق رنگی و گالوانیزه از لحاظ مقاومت
با اینکه ورقهای رنگی از ورقهای گالوانیزه تولید میشوند اما به دلیل وجود یک لایه رنگی اضافی در ساختار خود از مقاومت بیشتری برخوردار هستند؛ به گونه ای که اگر این دو ورق را در شرایط محیطی یکسان استفاده کنید معمولا ورق رنگی طول عمر بیشتری خواهد داشت.
تفاوت ورق گالوانیزه و رنگی از لحاظ ضخامت
ورقهای رنگی به دلیل اینکه برای تحمل بار و شرایط کششی طراحی نشدهاند ضخامت بالایی ندارند؛ معمولا ضخامت این ورقها بین 0.2 الی 0.7 میلیمتر است و رایج ترین اندازه برای آن ها ضخامت 0.5 میلی متر است. در واقع هر چقدر ضخامت این ورق کمتر باشد فرم دهی و شکلپذیری آن آسانتر میشود؛ اما ورقهای گالوانیزه در ضخامتهای بالاتر و در محدوده 0.3 الی 3 میلیمتر در بازار موجود هستند.
تفاوت قیمتی ورق گالوانیزه و رنگی
از آنجایی که تولید ورق رنگی مراحل بیشتری نسبت به ورق گالوانیزه دارد معمولا این محصول از قیمت بیشتری نیز برخوردار است. بهتر است بدانید در تعیین قیمت این محصولات علاوه بر نحوه تولید، عوامل متعدد دیگری نیز دخیل هستند که از جمله آنها میتوان به وزن، برند تولیدکننده، کیفیت ساخت و نوسانات نرخ ارز اشاره کرد.
تفاوت ورق گالوانیزه و رنگی از نظر حجم بازار
هر دو این ورقها جزو محصولات پرکاربرد هستند و در پروژههای مختلفی مورد استفاده قرار میگیرند؛ اما به دلیل اینکه ورق گالوانیزه در کاربردهای گستردهتری مورد استفاده قرار می گیرد و میزان تقاضای بازار برای آن بیشتر است معمولا فروش بیشتری دارد؛ بنابراین اگر بخواهیم این دو ورق را از لحاظ حجم بازار و میزان تقاضا با یکدیگر مقایسه کنیم باید بگوییم که از این نظر، ورق گالوانیزه نسبت به رنگی پیشتازتر است.
سخن پایانی
همانطور که در این پست به تفصیل بیان شد، ورق گالوانیزه و ورق رنگی فولادی هر دو از محصولات محبوب و پرکاربرد در صنعت هستند؛ اینکه بخواهیم این دو محصول را از لحاظ برتر بودن مقایسه کنیم کاملا اشتباه است. در صورتی که به دنبال یک محصول با ظاهری زیبا و در عین حال مقاوم میگردید باید به سراغ ورقهای رنگی بروید؛ اما اگر به دنبال یک ورق با مقاومت بالا در برابر خوردگی هستند و میخواهید قیمت پایین تری نیز داشته باشد خرید ورق گالوانیزه بهترین انتخاب خواهد بود.
در صورتی که قصد خرید هر کدام از این محصولات را دارید کافی است به صفحه محصول مورد نظر در سایت زرین فولاد شهریاری مراجعه نمایید. همچنین اگر نیاز به کسب اطلاعات بیشتر و دریافت مشاوره داشتید با کارشناسان فروش این مجموعه تماس بگیرید: