جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

انواع روش های خمکاری: کدام روش برای پروژه شما مناسب است؟

انواع روش های خمکاری ورق فلزی
خمکاری ورق، هنری صنعتی است که فلزات سرد و بی‌جان را به طرح‌هایی کاربردی تبدیل می‌کند. این فرآیند، قلب تپنده صنایع بزرگی همچون خودروسازی، ساختمان‌سازی، نظامی و کشاورزی است و با مزایایی نظیر خلق طرح‌های پیچیده و افزایش استحکام، جایگاه ویژه‌ای در بین صنعتگران یافته است. این فرآیند با روش‌های متنوعی انجام می‌شود و انتخاب مناسب‌ترین روش به عواملی مانند جنس و ضخامت ورق و نیازهای پروژه بستگی دارد. روش‌های خم‌کاری به‌عنوان نوعی هنر در صنعت، امکان طراحی و اجرای قطعات متنوع را فراهم می‌آورند. در ادامه انواع خم‌کاری ورق را به طور مفصل بررسی خواهیم کرد.

فهرست

خمکاری فلزات: راهکاری برای شکل‌دهی دقیق و بهینه ورق‌های فلزی

ورق‌های فلزی در صنایع متعدد و مهمی به کار می‌روند. این صنایع برای تولید محصولات خود به ورق‌هایی با طرح‌های خاص نیاز دارند. خمکاری فلزات (Bending) فرآیندی است که به منظور تغییر شکل ورق‌های فلزی صاف به ما کمک می‌کند. این عملیات برای صنایع مختلف از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است زیرا شکل‌دهی اصولی به ورق‌ها در کیفیت نهایی محصولات تاثیر مستقیم خواهد داشت. روش‌های مختلف خمکاری به ما قابلیت اجرای طرح‌های بسیار متنوع و بهینه را می‌دهند. طرح‌های بهینه و کاربردی هم در نهایت به طور محسوسی از هدر رفتن متریال‌ها جلوگیری می‌کنند. بهره‌گیری از مزایای این عملیات باعث تولید بیشترین میزان قطعات در کمترین زمان می‌شود. رایج‌ترین شکل‌های ورق‌ پس از خم شدن عبارتند از U، V و L. هر کدام از این شکل‌ها دارای مزایای خاص خود هستند.

سازه فلزی والپست در حال تولید با دستگاه پرس برک

روش‌های خم کاری ورق

به طور کلی فرم‌دهی ورق‌های فلزی به روش‌های گرم (القا حرارت به فلزات) و سرد (بدون القا حرارت) انجام می‌شود. در ادامه انواع خم کاری ورق را برای شما شرح خواهیم داد:

  • خم دستی: خم دستی ساده‌ترین روش برای انجام این فرآیند است. در این روش ورق فلزی ابتدا در محل مورد نظر (مثلا سندان) قرار می‌گیرد. سپس آن را با استفاده از ضربات چکش به شکل دلخواه در می‌آورند. نیروی کار مناسب برای انجام این روش باید دارای دانش فنی و قدرت کافی باشد.
  • خم با پرس: استفاده از دستگاه پرس برک یکی از پر کاربرد‌ترین روش‌های تغییر شکل ورق محسوب می‌شود. دستگاه‌های پرس برک در انواع هیدرولیکی (اعمال فشار با نیروی سیالات مانند روغن)، مکانیکی (اعمال فشار مکانیکی به ورق) و پنوماتیکی (بهره‌گیری از نیروی هوای فشرده) موجود هستند. این دستگاه‌ها دو بخش مهم به نام سنبه و ماتریس دارند. ماتریس قالب ثابتی است که ورق را در خود نگه می‌دارد. سنبه بخشی متحرک است که تغییر شکل را بر فلزات اعمال می‌کند. هماهنگی این دو بخش با یکدیگر باعث ایجاد طرح‌های پیچیده و خاصی برای استفاده در صنایع مختلف می‌شود. ابتدا ورق باید به کمک دستگاه گیوتین و یا برش لیزری ورق آهن برش بخورد و سپس برای انجام خدمات خمکاری آماده شود.
دستگاه پرس برک 700 تنی در کارگاه خم و برش در اصفهان

هنگام استفاده از دستگاه‌های شکل‌دهی فلزات باید به مواردی مانند ریکویل (recoil) توجه داشت. به بلند شدن ورق هنگام انجام عملیات ریکویل می‌گویند. برای رفع این مشکل باید از ورق‌گیر استفاده کرد.

مقایسه روش‌های خم کاری ورق فلزی

هر کدام از روش‌های شکل‌دهی ورق‌های فلزی ویژگی‌های خاصی دارند. در ادامه مزایا و معایب انواع خم کاری ورق را شرح خواهیم داد:

  1. خم دستی: این روش نسبت به سایر روش‌ها ساده‌تر است. هزینه نهایی کار نیز با بهره‌گیری از روش دستی بسیار کمتر خواهد بود. اگر زمان تولید قطعات برای شما فاکتور مهمی است نباید سراغ این گزینه بروید. سرعت انجام کار در روش دستی پایین است. ضمنا تنوع و پیچیدگی طرح‌های اعمال شده در این مدل خم دارای محدودیت هستند. شما نمی‌توانید با بهره‌گیری از نیروی چکش تغییر فرم عمیقی را بر ورق‌های ضخیم ایجاد کنید. در عصر امروز، که دستگاه‌های پیشرفته‌ای به منظور فرم‌دهی فلزات وجود دارند، از روش دستی بیشتر برای نمونه‌سازی استفاده می‌شود.
  2. خم کاری ورق با پرس: کارگاه‌ها و کارخانه‌های بزرگ برای تولید انبوه قطعات از دستگاه پرس برک یا خم برک استفاده می‌کنند. این دستگاه دقت بالایی دارد. خمکاری فلزات با پرس برک، پیچیده‌ترین شکل‌ها را به راحتی روی ورق‌های ضخیم اعمال می‌کند. در ضمن قالب این دستگاه متغیر است. تغییر حالت قالب هم باعث افزایش گستره کاربرد روش پرس می‌شود. بهره‌گیری از مزایای متعددی که خدمت شما گفتیم نیازمند هزینه بیشتری است. از معایب این گزینه می‌شود به هزینه بالای آن اشاره کرد. ضمنا نیروی کار یا اپراتور این دستگاه هم حتما باید دوره‌های مورد نیاز را بگذراند.
عکس اپراتور در حال خم کردن ورق گالوانیزه با دستگاه پرس برک

عوامل موثر بر انتخاب روش خم

برای این که بتوانید از بین انواع خم کاری ورق درست‌ترین گزینه را انتخاب کنید، ابتدا باید مهم‌ترین عوامل موثر بر این فرآیند را بشناسید:

  • جنس ورق: شما باید ابتدا نوع ورق‌های مصرفی را مشخص نمایید. داشتن آگاهی از خواص این محصولات هم بسیار مهم است. به طور مثال خم کاری ورق فولاد، با توجه به حساسیت و مقاومت این ماده، با استفاده از چکش غیر ممکن است. اما فلزاتی مانند آلومینیوم به راحتی در برابر ضربه تغییر شکل می‌دهند. هنگام خم کاری ورق گرم هم باید ضریب انبساط حرارتی (Coefficient of thermal expansion) فلز را در نظر داشته باشید.
  • ضخامت: در صورت انجام عملیات روی ورق‌های نازک بهتر است به روش دستی کار را تمام کنید. استفاده از دستگاه خم کاری فلزات هزینه‌بر خواهد بود. البته شکل‌دهی به ورق‌های ضخیم با روش دستی دقت پایینی خواهد داشت.
  • حجم تولید: حالا شما می‌دانید که تغییر شکل فلزات با روش دستی برای تولید انبوه قطعات مناسب نیست. پیشنهاد می‌شود نوع دستگاه مورد استفاده را بسته به مصرف خود و نظر کارشناسان تعیین نمایید.
  • شکل خم: خم‌های عمیق و پیچیده را نمی‌شود با دست روی فلزات اعمال کرد. برای اجرای این موارد باید از دستگاه‌های پیشرفته مانند CNC استفاده کنید.

برای کسب اطلاعات بیشتر و دریافت خدمات خم‌کاری ورق اصفهان می‌توانید از راهنمایی کارشناسان ما بهره ببرید.

3 نمونه از آبروهای گالوانیزه و سیاه

کاربردهای خم کاری ورق

اکثر صنایع مهم برای ساخت قطعات خود از مزایای انواع خم کاری ورق بهره می‌برند. برخی از این صنایع عبارتند از:

  • خودرو‌سازی: ساخت قطعات فلزی بدنه، شاسی، موتور و کابین خودرو.
  • لوازم خانگی: قطعات برخی از لوازم آشپزخانه مانند یخچال، اجاق گاز، ماشین لباس‌شویی و ماشین ظرف‌شویی به ورق‌هایی با طرح‌های خاص نیاز دارند.
  • ساختمان‌سازی: تولید قطعات مهم سازه‌های فلزی مانند ستون و تیرها که با ورق فلزی ساخته می‌شوند. تولید قالب درب، پنجره و یا مواردی مانند سقف کاذب.

سایر صنایع مهم مانند کشتی‌سازی، هوافضا و صنایع الکترونیک هم از مزایای خمکاری فلزات بهره می‌برند.

روشی مطمئن برای تغییر شکل فلزات

شکل‌دهی به ورق‌های فلزی یک عملیات ضروری برای صنایع محسوب می‌شود. این فرآیند بسیار حساس است و انجام آن به متخصصان حرفه‌ای نیاز دارد. شرکت زرین فولاد شهریاری یکی ارائه‌دهندگان خدمات فرم‌دهی و انواع خم کاری ورق در اصفهان است. در فروشگاه ما بهترین محصولات فولادی مانند ورق گالوانیزه تاراز نیز برای مشتریان در نظر گرفته شده‌اند. برای کسب اطلاعات بیشتر در مورد محصول مورد نیاز خود کافی است با ما تماس بگیرید. 91003131-031

آخرین مطالب

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

4 + 8 =