اجرای والپست در چند سال اخیر به یکی از ضروریات ساختمان سازی تبدیل شده است زیرا این قطعه میتواند به طور چشمگیری استحکام سازه را افزایش دهد. این قطعه قادر است انواع سازه را در برابر فشار زلزله و باد مقاوم کرده و از آسیب دیدن آنها جلوگیری کند. وادارها در انواع متعددی به بازار عرضه میشوند و شیوه نصب هر کدام از آنها متفاوت است. آشنایی با نحوه نصب والپست در سازه به شما کمک میکند درک بهتری از کارایی این قطعه داشته باشید. در این مقاله به طور مفصل به بررسی طریقه نصب والپست خواهیم پرداخت پس همراه ما بمانید.
شرح کوتاهی بر وال پست
قبل از این که در مورد روش نصب این قطعه صحبت کنیم بهتر است کمی با آن آشنا شوید. وال پست یا به انگلیسی (Wall Post) نوعی قطعه غیر سازهای است که برای اتصال میانقابها با اسکلت ساختمان مورد استفاده قرار میگیرد. در گذشته از نبشی برای تقویت سازه استفاده میکردند تا این که پس از زلزلههای اخیر والپست جدید یا والپست منقطع جایگزین آن شد.
هدف از اجرای والپست
وال پست بین دیوار و اسکلت نوعی ارتباط برقرار میکند تا فشار ناشی از بارهای جانبی به طور استاندارد تقسیم شود. در واقع میانقابهای سازهای و غیر سازهای به وسیله این قطعه به اسکلت اتصال پیدا میکنند. عدم وجود والپست در سازهها باعث افزایش محسوس آسیبهای ناشی از عواملی مانند زلزله میشود. آشنایی با ضوابط اجرایی این قطعات باعث جلوگیری از هزینههای اضافی میشود. به طور مثال سازنده باید بداند که اجرای والپست برای تیغههای داخلی در صورتی که ارتفاع دیوار کمتر از 1.8 متر باشد ضروری نیست.
هزینه اجرای والپست
برخی از مهمترین عواملی که بر قیمت والپست و نصب آن موثر است عبارتند از:
- قیمت آهن
- تورم اقتصادی
- جنس وال پست (گالوانیزه، ورق سیاه و …)
- متراژ کار
- نوع سازه
- دستمزد کارکنان
ضوابط اجرای والپست
نصب والپست کار سادهای نیست و قوانین خاص خود را دارد. اجرای اصولی این قطعه از اهمیت بالایی برخوردار است زیرا عدم رعایت فنی با نبود وال پست در سازه تفاوتی نمیکند. این قوانین به عواملی مانند نوع سازه، شرایط محیطی و مدل انتخاب شده از محصول وابسته هستند. به طور مثال اگر ارتفاع دیوار بیش از 3.5 متر باشد نوع والپست مصرفی هم فرق میکند یا حتی اگر طول دیوار کمتر از 1.5 متر باشد هم میشود این قطعه را نصب نکرد. در نهایت این موارد باید با توجه به نظر مهندسین مشخص شوند. اگر قصد استفاده از این قطعات را در سازههای خود دارید پیشنهاد میشود برای کسب اطلاعات دقیقتر با کارشناسان مجرب این حوزه در تماس باشید.
اصول اجرای والپست
والپست منقطع در انواع اسکلتهای بتنی یا فلزی مانند سازه فلزی LSF به روشهای متفاوتی نصب میشود و در هر کدام از آنها اصول اجرای خاص خود را دارد. حتی وال پستهای نصب شده در بخشهای مختلف یک سازه نیز با روشهای متفاوتی باید نصب شوند و اصول پایه آنها با هم یکسان نیست. در ادامه برخی از رایجترین موارد را شرح خواهیم داد زیرا عدم آشنایی با این اصول عواقب ناگواری خواهد داشت.
اجرای والپست اسکلت فلزی
برای اجرای والپست اسکلت فلزی ابتدا باید فونداسیون ساخته شده، ستونها نصب شوند و پلیتها در مکان معین شده قرار گیرند. در نصب این قطعات باید به مواردی مانند خیز تیرها توجه شود. تیرهای اسکلت فلزی پس از مدتی و بر اثر فشارهای وارده دچار نوعی تاب خوردگی میشوند و اگر وادارهای به کار رفته بدون محاسبه نصب شده باشند شما شاهد ترک خوردن دیوارها خواهید بود.
قبل از جوشکاری والپست به قسمت فوقانی ستون، حتما آن را شاقول کنید زیرا عدم شاقول بودن هم باعث ایجاد لنگر میشود. وادارها با استفاده از اتصالات پیچی هم میتوانند به اسکلت فلزی نصب شوند. قسمتهای مختلف والپست هم باید با ضدزنگ تقویت شوند تا در برابر شرایط جوی نامناسب بهتر عمل کنند. وادار انتهایی در اسکلتهای فلزی باید 1 متر با ستون فاصله داشته باشد. اجرای والپست با قوطی در اسکلتهای فلزی رواج زیادی دارد. توجه داشته باشید که برای تقویت وال پستها در اسکلتهای فلزی از پشم سنگ ضد رطوبت باید استفاده شود.
اجرای والپست اسکلت بتنی
نحوه نصب والپست منقطع در اسکلتهای بتنی شباهتهای متعددی به مورد قبلی دارد اما تفاوتهایی نیز وجود دارند که به آنها نیز اشاره خواهیم کرد. در اسکلتهای بتنی ابتدا باید ستونها و سقف نصب شوند. سپس صفحه پلیتها در مکان مشخص شده قرار میگیرند و جوش داده میشوند. سپس وادار را باید به پلیت پایین ستون جوش داد. اتصال قسمت فوقانی وادار به پلیت با روش تلسکوپی اجرا میشود و به همین دلیل جوشکاری نبشی قسمت فوقانی باید به صورت ریل صورت گیرد. روش تلسکوپی به وال پست کمک میکند تا درون صفحه به صورت آزادانه تحرک داشته باشد. البته حرکت وادار نباید به صورت عمود به صفحه باشد. تنها حرکت درون صفحه مجاز است. دقت داشته باشید که محل نصب وادارهای عمودی حتما باید با استفاده از ریسمان در یک راستا تعیین شوند. در اسکلتهای بتنی هم میشود از اتصالات پیچی مانند رول پلاک یا رول بولت استفاده کرد.
نحوه اجرای والپست و میلگرد بستر
برای اجرای وادار و میلگرد بستر (Bed Rebar) باید از گیره و قلاب استفاده شود. ابتدا باید محل نصب گیرهها مشخص شوند و در مرحله بعدی باید این محلهای مشخص شده را سوراخ کرد. روش نصب گیره در اسکلتهای بتنی و فلزی متفاوت است. محل قرارگیری این گیرهها باید با رجهای دیوار هماهنگ باشد زیرا میلگردهای بستر بین بلوکها قرار میگیرند. عرض میلگردهای مورد استفاده نیز باید حدود 3 سانتیمتر از عرض دیوار کمتر باشد. گیرهها دارای سوراخی هستند که قلابها در آن قرار میگیرند. در نهایت میلگرد و قلاب اورلپ میشوند. در ضمن میلگردها باید به صورت کامل توسط ملات پوشیده شوند. ملات مورد نظر حداکثر باید 1.6 سانتیمتر ضخامت داشته باشد. کیفیت میلگردهای مورد استفاده در این روش از اهمیت بسزایی برخوردار است زیرا میلگردهایی که کیفیت پایینی دارند به راحتی میشکنند و به سازه آسیب وارد میکنند.
اجرای والپست بعد از دیوار چینی
شاید برای شما هم این سوال پیش آمده باشد که آیا ممکن است بعد از دیوارچینی هم وال پست نصب کرد یا خیر. بله این کار ممکن است و نیازی نیست دیوار به صورت کامل تخریب شود زیرا چنین چیزی باعث اتلاف هزینهها میشود. برای این کار ابتدا باید دو عدد تسمه در دو طرف دیوار قرار گیرند به ناودانی جوش داده شوند. سپس این دو تسمه با استفاده از میلگرد به یکدیگر متصل میگردند. در فاصله بین دو تسمه هم باید روی دیوار شیارهایی ایجاد کرد تا با استفاده از اتصالات مناسب مکان قرارگیری میلگرد تقویت گردد.
نکته مهم
قیمت وادار گالوانیزه از وادار ورق سیاه بیشتر است اما مقاومت آن در برابر سایش، ضربه و رطوبت نیز بیشتر است. در ضمن این وادارها با ضد زنگ هم تقویت شدهاند.
کلام آخر
در این مقاله، به طور جامع به بررسی نکات کلیدی نصب و اجرای وادار پرداختیم. جالب است بدانید که تمامی استانداردهای اجرای این قطعات در آییننامه 2800 به تفصیل آمده است. برای کسب اطلاعات بیشتر و مشاوره تخصصی در زمینه اجرای وادار، با کارشناسان زرین فولاد شهریاری تماس بگیرید. ما با سالها تجربه، شما را در انتخاب درست و اصولی وادار و افزایش استقامت سازه یاری میکنیم. علاوه بر این، برای اطلاع از قیمتهای بروز انواع محصولات فولادی، از جمله قیمت عرشه فولادی، میتوانید به سایت ما مراجعه کنید.